Proč sem jdou uprchlíci?

25. 09. 2017 12:20:23
Internet je plný nenávisti vůči uprchlíkům. Lidé na ně nadávají, chtějí je zabíjet, píší o tom, co špatného dělají apod. Přijde mi, že mnoho lidí nechápe, co se děje a má velice zcestné představy o světě.

Na konci roku 2010 proběhlo arabské jaro - pokus o revoluci v arabských zemích. Rebelové chtěli svrhnout diktátorskou vládu. V některých zemích vláda odstoupila (např. Egypt), jinde ne (např. v Sýrii). V Sýrii začala občanská válka, kde proti sobě bojuje několik stran, vláda (tu podporuje např. Rusko), rebelové chtějící svrhnout vládu (podporuje např. USA) a poté islámský stát chtějící vybudovat pravou islámskou říši. Nebudu zde zabíhat do detailů, chci jen říct, že válka v Sýrii nejspíš nebude malých rozměrů. Občané jsou uvězněni mezi několika bojujícími stranami. Je tedy celkem logické, že chtějí odejít pryč.

Od začátku války zemřelo 470 000 lidí (včetně 55 000 dětí). 95 % Syřanů chybí zdravotnická péče, 70 % nemá přístup k čisté vodě. Asi 11 miliónů Syřanů opustilo svůj domov. K září 2016 jich 4,8 milionu prchlo do Turecka, Lebanonu, Jordánu, Egyptu, Íráku. 1 milion jich požádal o vstup do Evropy (https://www.worldvision.org/refugees-news-stories/syria-refugee-crisis-war-facts)

Vzhledem k situaci i jinde na blízkém Východě přichází uprchlíci i z jiných zemí, konkrétně hlavně z Afghanistánu a Iráku (http://www.bbc.com/news/world-europe-34131911). Uprchlíci po cestě umírají a topí se, médiemi proběhl v roce 2015 obrázek utonulého 3letého chlapce, který ukazuje, že i přes velká nebezpečí sem chtějí uprchlíci přijít (http://www.bbc.com/news/world-europe-34133210). Zkusme se vcítit do perspektivy uprchlíků. Představme si, že v Polsku a Slovensku byly brutální demonstrace, probíhá tam válka, na které se podílí světové mocnosti, a zabíjí se tam lidé, včetně žen a dětí. Já osobně bych nechtěl zůstat v České Republice (natož ve jmenovaných státech).

Podle tzv. Dublinských konvencí má migrant či uprchlík, který dostane azyl, zůstat v první zemi, kam emigroval či uprchl. Vzhledem k vysokému počtu uprchlíků se Německo rozhodlo alespoň na čas nechovat podle těchto konvencí a přijímá uprchlíky, přestože jako první přišli do Středozemí (http://www.newsweek.com/syrian-refugees-germanysyrian-refugeesgermanyeuropean-refugeesdublin-601112). Německo tímto poskytuje pomoc a snaží se zlepšit život lidí, co se rozhodli žít v Evropě.

Za nenávist lidí vůči uprchlíkům může několik věcí - příběhy o tom, jak jsou uprchlíci agresivní a pak názory o tom, jak chtějí zdevastovat naši kulturu a nahradit ji svou vlastní.
O agresivitě musím poznamenat - uprchlíci jsou lidé a část lidí se vždy chová agresivně. Lidé obecně znásilňují, zabíjí, kradou a rabují. U lidí, jakkoliv vzdělaných, se obecně vyskytuje davové šílenství. Tyto vlastnosti mají jak Američané, Evropané, křesťané, židé, tak Syřané, muslimové a uprchlíci. Pokud nebudeme chtít přijímat skupinu lidí, kde bude mít pár lidí takovéto vlastnosti, nebudeme chtít přijímat ŽÁDNÉ skupiny lidí. Je přeci jasné, že být ve více lidech na malém prostoru je frustrující - což je mimojiné právě důvod pro to, proč Německo začalo přijímat uprchlíky. K tomu se ještě pojí to, že na tomto malém místě často čekají dlouhou dobu a neví, kdy toto čekání skončí. Evropa je velká a pojme bez větších problémů hodně lidí.

Plánované devastace naší kultury je nesmysl. Kdybychom jako Evropa přijali 4 miliony muslimů, tak muslimové už nebudou tvořit 4 % naší populace, ale 5 %. Nevím, kde se bere ta představa, že muslimové chtějí vládnout nad světem. Snad od pohnutek islámského státu, který považujeme za nepřítele a lidé z nějakého důvodu jeho vlastnosti přenáší na Blízký východ obecně . Nastává ovšem nebezpečí, že této uprchlické krize využije nějaký terorista, který pak provede někde něco velmi nebezpečného a smrtícího. Nepřijímat ale kvůli tomu nikomu by bylo úplně stejné, jako kdyby v minulosti USA, Německo apod. nepřijímalo žádné uprchlíky před komunismem.

Nechci tvrdit, že když něco provede uprchlík, máme ho nechat být, protože jeho čin je "lidský". Tvrdím to, že když něco udělá nějaká skupina uprchlíků (či migrantů), musíme na ně nahlížet jako na jakékoliv jiné skupiny. Soudit je a neustupovat jim jen proto, že odněkud prchli. Ale stejně jako u jiných skupin, to nesmíme házet na celou populaci migrantů či uprchlíků jako celek. Stejně jako když Češi znásilňují, vraždí nebo kradou, nemyslím si, že Češi jsou národ znásilňovačů, vrahů nebo zlodějů. To samé platí pro Poláky, Němce, Slováky i pro původní obyvatele Evropy jako celek. I mezi uprchlíky jsou duševně narušení jedinci - jen média vytváří ten dojem, že jich je většina, protože téměř denně píšou o tom, jak uprchlíci něco provedli.

Zapomínáme na to, že jsme lidé. Lidé, kteří došli dlouhou cestu k morálce, kterou máme a ctíme dnes. Hodně lidí není kritických, hned věří věcem, co se dočtou na netu bez bližšího přemýšlení, a nejhorší na tom je, že podle toho utvoří svůj světonázor. Až mě zase někdo nařkne, že se stavím na piedestal morální převahy nad ostatními, tak ano, stavím. Myslím si, že jsem morálnější než lidé, kteří píší o tom, jak by stříleli uprchlíky nebo jak by tu chtěli znova Hitlera. Doufám ale, že alespoň některé přesvědčím o tom, aby k sobě byli kritičtější a snažili si představit, jak by to vypadalo, kdyby uprchlíci byli úplně stejní lidi jako my žijící ve válečné zóně.

Ještě upozorňuji, že jsem naprosto otevřen diskusi s lidmi, kteří mají jiný názor než já. Jako diskusi ale neberu komentáře typu "zasraný sluníčkář", "nojo, je ještě mladej", "na tvém místě bych si šel hodit provaz" apod.

Autor: Lukáš Moudrý | pondělí 25.9.2017 12:20 | karma článku: 27.32 | přečteno: 2636x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 560 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 909

Jsem student mediciny, který chce řešit a diskutovat, co se kolem něj děje. Jsem otevřený jakékoliv nevulgární diskusi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...